• Must-read книжки для менеджерів

Must-read книжки для менеджерів

Must-read книжки для менеджерів

Авторка статті: Юлія Куркіна

Створення списку must-read книжок для менеджерів завжди виклик. Адже навичок, які потрібні сучасному менеджеру, багато. Книжок написано безліч. А часу на читання, як правило, дуже мало. Тому підбирати треба най-най-корисніші. Ось наш варіант списку менеджерських книжок “на всі часи”:
Note: деякі книжки не перекладались українською мовою, а деякі, чесно кажучи, мають дуже посередній переклад. Тому ми надаємо посилання на Amazon.

1. Класика менеджменту від основоположника сучасного менеджменту – Peter Druker “Effective Executive”

Власне Пітер Друкер (1909-2005) і був тією людиною, що перетворив менеджмент у науку. Він професор, викладач, автор десятка книг та безлічі наукових статей у бізнес-виданнях. Ну і читати його авторства можна все, що припаде вам до душі. Але конкретно ця книга дуже структуровано описує, на що саме впливає керівник у організації та як бути успішним керівником. Можна сказати, що це основа-основ і якщо обирати лише одну книжку з менеджменту для читання, то це однозначно має бути Пітер Друкер.

Придбати можна за посиланням

2. На другому місці в нашому особистому рейтингу Daniel Pink з його книгою про мотивацію “Drive: the surprising truth about what motivates us”

Найпопулярніше питання, яке ми отримуємо від менеджерів усіх рівнів – це “як мотивувати людей?”. Деніел Пінк у своїй книзі відповідає саме на це питання. Він детально пояснює, що мотивує людей та як створити умови у вашій компанії для того, щоб ваші співробітники були вмотивованими та ефективними.

Придбати можна за посиланням

3. Наступна книжка про побудову відносин – це “Radical Candor” від Kim Scott.

Це чудова книга-інструкція про те, як будувати відносини, заохочувати, підтримувати, та власне, як мотивувати співробітників і команду. Книга насправді дуже практична, і ми певні, що ви після її прочитання поповните свій “менеджерський” арсенал декількома новими інструментами.

Придбати можна за посиланням

4. “The coaching habit” від Michael Bungay Stanier

Сучасність вимагає бути від менеджера не просто людиною, що відповідає за планування, організацію і контроль роботи. Ми ще маємо бути менторами, наставниками, лідерами та коучами. Наше завдання – допомагати людям розвиватись та засвоювати нові навички, адже це також впливає на їх мотивацію. А в ІТ, де швидкість змін дуже велика, це ще і необхідність для ефективної роботи організації. Ця книга якраз про те, як бути менеджером-коучем. Ця книга також дуже практична, оскільки в ній зібрані готобі до застосування менеджерські інструменти “на кожен день”.

Придбати можна за посиланням

5. “75 Team Building activities for Remote Team”  від Christopher Littlefield

Ми впевнені, що тут навіть особливо нема чого анонсувати. Світ потроху починає повертатись в офіси, але, схоже, що ремоут з нами, в тому чи іншому вигляді тепер назавжди. Якщо ви ще не знайшли “свої” інструменти для онлайн-зустрічей, то ця книга саме для вас. В ній дуже багато порад, як саме можна комунікувати онлайн з різних приводів і з різними цілями. Ну і, звичайно, застереження: не намагайтесь відтворити одразу все в своїй практиці. Оберіть ті інструменти, які будуть комфортні вам і будуть подобатись команді. Модифікуйте їх та використовуйте мудро.

Придбати можна за посиланням

6. “No Rules Rules” про Netflix від Reed Hastings

Звичайно, ця книжка не must-read. Але, якщо ви цікавитесь корпоративною культурою, організаційним дизайном, управлінням креативом та креативними командами (або просто любите Netflix), то ця книга однозначно варта вашої уваги. А ще, ми рекомендуємо цю книгу, тому що вона дуже наочно показує, що у менеджменті немає “правильних рішень”, і що це шлях який сповнений спроб, поразок і іноді перемог. Ця книга дуже надихає не боятись експериментувати та постійно змінюватись.

Придбати можна за посиланням.

Дізнайтеся що нового!
Рекомендуємо не пропускати наш щомісячний дайджест )